Tengerparti edzőtábor

Ismét harcművész tábor Vénuszon!

A nyár az edzőtáborok idő szaka a harcművészek nagy családjában is. Új technikák és szakmai módszerek megismerése, jó hangulat, az összetartás erősítése és még sok tényező található meg egy edzőtábor életében. S ha ez évek óta szép élményt jelent, nem csoda, hogy örömmel térnek vissza a résztvevők.

Ilyen tábor a romániai tengerparti üdülőhelyen, Vénuszon megrendezett harcművész és önvédelmi tábor, amelyet az idén huszonötödik alkalommal szervezett meg a tábor vezetője Hanshi Robert Manole IX. DAN ju-jitsu nagymester. 2006 óta magyar résztvevői is vannak a tábornak. Az utóbbi években a tábort egyben tartják az Amatto Zaharia Nagymester, az IKF elnöke vezette Román Kempo Szövetség országos táborával, s edzőképzés, szakmai előadások is tarkítják a programot.

Az idei évben ez a hét Vénuszon a harcművészekről szólt, hiszen a tábor keretében több, mint hatszáz (!) harcművész edzett a tengerparti homokon. Emellett egy ukrán utánpótlás cselgáncs csapat is tréningezett az egyik szálloda oldalról nyitott edzéshelyszínén. A hét végére (péntek-szombat-vasárnap) esett az a kiemelt képzés, amire az öt tagú magyar delegáció kiutazott. Pospischil Tamás VII.DAN (Óbudai Jutsu Kai Kan) tai-jitsu és ju-jitsu technikákat oktatott, kyusho elemekkel. Gregor László VIII.DAN (Békéscsabai JALTE) a goshinkai karate önvédelmi részéből adott ízelítőt. Gasparik Róbert III.DAN (Hegyesi KBSE Füzesgyarmat) pedig az egész csapat bemelegítését vállalta magára. Itt köszöni meg a magyar csapat Adrian Belean segítségét, aki vállalta a tolmácsolás nem könnyű szerepét a hétvégén.

Természetesen más, neves harcművészek is tanították a gárdát. Doru Galan VIII.DAN a rá jellemző kőkemény ju-jitsu technikákat oktatta. Ion Chelu VIII.DAN ju-jitsu oktatásából is sokat lehetett tanulni. Nagy szerepet kapott az eszközhasználat is, Christian Wolf PEKITI TIRSIA KALI késtechnikai kombinációhoz nagy figyelem kellett. A military kempo keretében másfajta késtechnikát oktatott Ionel Cringus mester, s rendkívül érdekes volt Nicolae Ababei mester pisztoly használati oktatása is. Vasile Coroi VIII.DAN mester most a hibás mozdulatok javításában segített sokat.

Vagyis, aki tanulni jött ki, az ismét tanulhatott és okulhatott. A táborban ju-jitsu övvizsgát is rendeztek. Természetesen, mint minden évben jelen volt, az edzőképzést irányította Kancho Florentin Marinescu X.DAN, a Román Harcművész Szövetség elnöke.

Az önvédelmi hétvégét az Alic Bogdan V.DAN vezette temesvári Daisho Ki Dojo és a Hanshi Robert Manole IX.DAN irányította bukaresti Cold Steel Defense Concept szervezte meg. Manole Nagymester régi ismerőse a magyar harcművészeknek, hiszen az évtizedek alatt több magyarországi tábort is vezetett, oktatott. A vele folytatott beszélgetés mindig tanulságos.

-Hányadik alkalommal rendezi meg a tábort?
-Huszonkettedik alkalommal, s mind itt Vénuszon.


-Mi szól emellett a helyszín mellett?
-Amikor erre jártam, láttam, hogy ez a hely alkalmas lehet egy ilyen tábor megrendezésére.


-Hányan vettek részt a mostani tábor munkájában?
-Hat éve rendezzük együtt a kempo táborral. Több, mint hatszázan vettek így részt rajta.


-Korábban nem egy egész hetes volt a kurzus…
-A kempoból az un. „military kempoval” foglalkozom. A héten ez volt a fő szempontom.


-Mi volt a mostani tábor fő célkitűzése?
-Egyrészt az eddigi hagyományok, a tradíciók továbbvitele. Másrészt áttekintettük, milyen szinten vannak a tábor résztvevői.


-Úgy látszik, ez nem csak egy sportközösség, hanem baráti közösség is…
-Ez nagyon fontos, a barátság! Ha ez nincs, akkor két-három alkalom után már nem jönnek el a táborba.


-A közeli háború mennyire befolyásolja a harcművész tábort?
-Gazdaságilag befolyásolja. Felment az üzemanyag, az élelem ára, azért nem jöttek még többen, mert nehezebben élnek gazdaságilag.


-Manole Nagymester a Nippon Seibukan Akadémia európai vezetője is. Milyen a kapcsolata a japán vezetéssel?
– Jövő évben szeretnénk Japánba kiutazni. A COVID miatt a japán mesterek nem tudtak ideutazni. Nem szakadt meg a kapcsolat, de szükség lesz személyes konzultációra is. Ha nehezednek az odautazás feltételei, akkor megpróbáljuk Európába hozni a vezető nagymestereket. Nemcsak Romániába, hanem más országokba, például Magyarországra is.


-Októberben terveznek Temesváron egy nagy harcművész szemináriumot…
-Temesváron Alic Bogdan Mesterék egy nagy DOJO-t, (edzőtermet) építenek. Ha készen lesz, akkor a szemináriumot egy ünnepélyes avatással kötjük majd össze. Ezen a téren még nincs pontos időpont.
-Reméljük, találkozunk Temesváron!

A riport elkészítésben köszönet illeti Adrian Belean mester segítségét. A hagyományos vénuszi tábor szép emléklapok átadásával zárult. A MAGYAR KÜLDÖTTSÉG KÖSZÖNI HANSHI ROBERT MANOLE ÉS SHIHAN ALIC BOGDAN MESTEREKNEK A MEGHÍVÁST! Ha jövő évben is meghívnak minket, örömmel fogunk elmenni román harcművész Barátainkhoz, a BUDO jegyében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük