Harcművész Tábor Vénuszon

Romániában, a Fekete-tenger partján, a Vénusz nevű üdülőközpontban – mint már annyiszor az évek alatt – ismét megrendezték a hagyományos harcművész tábort, román és magyar résztvevőkkel. A tábor vezetője az a Hanshi Robert Manole IX.DAN nagymester, aki a Nippon Seibukan Akadémia európai és romániai vezetője, s aki évtizedek óta jó barátja a magyar, s ezen belül a Békés megyei harcművészeknek. A tábor –mint minden évben, most is kiváló gyakorlási lehetőséget jelentett és alkalmat adott a különböző irányzatok és mesterek megismerésére a közel száz résztvevőnek. A szeminárium kezdete egybe esett a romániai kemposok nagy táborának utolsó napjával, akik  Amato Zaharia VIII.DAN vezetésével edzettek a tengerparton. A szemináriumot többször meglátogatta Kancho Florentin Marinescu X.DAN, a Román Harcművész Szövetség elnöke is.

A kis létszámú magyar küldöttség tagjai is részt vettek az oktatásban,már az első délelőtti edzésen. Shihan Pospischil Tamás VII.DAN (Óbudai Jutsu Kai Kan SE), a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi vezetője ju-jitsu és tai-jitsu technikákat tanított. Shihan Gregor László VIII.DAN (Békéscsabai JALTE) karate-jitsu elemeket mutatott be önvédelmi szemszögből, Sensei Gasparik Róbert III.DAN (Hegyesi KBSE Füzesgyarmat)  segítségével.

A felkért román mesterek nagy része évek óta visszatérő oktatója  a szemináriumnak. Hanshi  Doru Galan VIII.DAN ju-jitsu nagymester többször is megmutatta kivételes tudását. Hanshi Ion Chelu VIII.DAN praktikus és könnyen végrehajtható önvédelmi technikákat tanított.  Hanshi Vasile Coroi  VIII.DAN idős kora ellenére nagy lelkesedéssel és lendülettel mutatta be és gyakoroltatta a különböző földharc elemeket. Az utóbbi években kezdett tanítani az indiai pentak sikak két kiváló ismerője,   Christian Wolf és Dan Artic,   akik a Pekiti Tirsa Kali különleges bot technikákat és a késhasználatot tanították nagy szakértelemmel. A gyermek és serdülő korosztály a nagy melegben „lehűlt” Sensei Alic Bogdan V.DAN vizes edzésén.

Újdonságnak számított és nagyon érdekes volt az un. „military kempo” oktatás, ami a különleges erők speciális kés és pisztoly használatára épült. Sensei Nicolae Ababei és   Sensei Ionel Cringus „tananyagát” mind a fegyveres erők, mind a magán biztonsági szféra jól tudta használni, és több új ötletet adott még az oktató szakembereknek is.

Természetesen a szeminárium jó alkalmat adott a szakmai megbeszélésekre, egyeztetésekre. A koronavírus nehéz helyzet elé állította mind a román, mind a magyar harcművészeket. az újraindítás programja is szóba került a megbeszéléseken. A tervekből néhány: Október végén, november elején kerül sorra a hagyományos temesvári  harcművész szemináriumra, amelynek számos magyar résztevője volt idáig is.2022 májuságban szintén Temesváron rendezi meg a Daisho Klub a hagyományos „Dan Olaru  Emlékversenyt” ahol karatésok és taekwondosok  küzdenek majd, emlékezve a klub egykori legendás elnökére, s ahová Magyarországról is várják a résztvevőket.

A tábor vezetője, Hanshi Robert Manole IX.DAN így értékelte a tábort:
– Hányadik alkalommal rendezte meg a tábort?
– Ez volt a huszonharmadik alkalom.
– Mi volt a tábor fő célkitűzése?
– Minél több ágát bemutatni a harcművészeteknek.
– Először szerepelt a táborban az un. „military kempo”. Mennyire elterjedt ez a képzés Romániában?
– Ezzel tettük meg az első lépést az ismeretek felé. Egyben próbája volt annak, hogy mennyire érdekli a tábor résztvevőit. Az idősebbeket nagyon érdekelte és lelkesen edzettek. A gyermekeknek ez még nem való, Ők mást edzettek ebben az időpontban.
– A koronavírus járvány mennyire viselte meg a klubokat Romániában?
– A tradicionális harcművészeteket gyakorlókat annyira nem viselte meg, hiszen nem zártuk be a klubokat a járvány idején. Volt, akit mentálisan zavart, de a taglétszám csökkenése nem volt számottevő.
– Manole nagymester a Nippon Seibukan Akadémia európai vezetője is. A járvány alatt hogyan alakult a kapcsolat a japán vezetéssel?
– A vezetők nem szándékoznak jönni most szemináriumot tartani, de a kapcsolatot az e-mail segítségével rendszeresen tartottuk.
– Milyen feladatok állnak a Seibukan előtt Európában?
– Nem csak a Nippon Seibukannak, hanem minden szervezetnek újra be kell indítani a szervezeti  munkát. Az online edzéstartás nem igazán nem igazán jól működik a harcművészetekben. Ezt személyesen kell művelni, csak úgy hatékony. Október végén tervezünk egy, az eddigieknél nagyobb nemzetközi harcművész szemináriumot Temesváron. Remélhetőleg ekkor még nem zavarja meg egy esetleges negyedik járványhullám.
– A járvány után változik e a harcművész élet?
– Nem fog  megváltozni, mert a harcművészet örök. S ha jönnek a kezdő gyerekek, akkor a szüleiknek is ezt fogjuk mondani!
  A riport elkészítésénél köszönet illeti Shihan Adrian Belean VI.DAN ju-jitsu mestert, aki nem csak a „para jitsu” kiváló oktatója, hanem a tolmács szerepére is vállalkozott.
   Először vett részt a tábor munkájában Shihan Pospischil Tamás VII.DAN, a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi vezetője.
–  Milyenek a benyomásai a táborról?
– Nagyon érdekes volt számomra, hogy ilyen sok mester együtt tudott dolgozni. Nagyon kedvesek voltak velem, s úgy látom, ez összehozza a különböző nemzetiségű harcművészeket és a szakmaiság a legfontosabb.
– Hogyan sikerült az oktatása?
– Szerencsém volt, hogy előttem Doru Galan Hanshi az alapokat oktatta, megteremtette .Nekem csak folytatnom kellett, s így könnyebben „vették a lapot”. Igaz, hogy én inkább kevesebbet tanítok, de alaposan, így három-négy technikánál többet nem tanítottam.
– Ebben a régióban a román és a magyar Seibukan a legaktívabb. Milyen programok vannak a magyar szervezet előtt?
– A Covid  után rendeznünk kell sorainkat, hogy a klubok újra minőségi munkát tudjanak végezni. S terveznünk kell a jövőt, a japán utat. S mi is tervezünk ilyen egy két napos harcművész szemináriumot.

A vénuszi szeminárium eredményesen zárult. Köszönet illeti a Hanshi Robert Manole nagymestert és Sensei Alic Bogdan mestert a szervezésért és vendéglátásért. Találkozzunk minél hamarább!

Képek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük